Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Havutça'dan Bakana ‘ŞAP' Soruları

Havutça

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, hayvancılığın merkezi olan Balıkesirde AKP hükümetinin şap hastalığı ile mücadele eylem planını Meclis gündemine getirdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, hayvancılığın merkezi olan Balıkesir`de AKP hükümetinin şap hastalığı ile mücadele eylem planını Meclis gündemine getirdi. 
Son 3 yıldır Balıkesir`i ablukası altına alan şap hastalığının hayvanları telef ettiğini, besicileri de ekonomik zarara uğrattığına değinen CHP Milletvekili Havutça, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker`in yanıtlaması için TBMM Başkanlığı`na bir soru önergesi verdi.
Havutça, "Türkiye`nin hayvancılıkla ilgili ana merkezlerinden birisi olan Balıkesir, canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, ekonomik kayıplara neden olan şap hastalığı besicimizi zor durumda bırakmaktadır. Bigadiç ve İvrindi ilçelerinin ve bazı köylerde Kurban Bayramı öncesi görülen şap hastalığı en son 13 Kasım 2013 tarihinde Manyas ilçesinde görülmüştür. Yeniköy`de şap hastalığı görülmesi üzerine, Yeniköy ile birlikte çevresindeki üç kilometrekarelik alanda bulunan Eşen, Eskiçatal, Haydar, Tepecik köyleri koruma altına; Kızık, Bölceağaç, Kayaca, Kapaklı, Hekim, Cumhuriyet, Boğazpınar Eskimanyas, Çamlı, Kulak, Salur, Kızıksa ve ilçe merkezi gözetim altına alınmıştır" şeklinde konuştu. 
Havutça, Bakan Eker`e, "Son 10 yıldır Balıkesir`de kaç şap hastalığı vakası ve karantina yaşanmıştır? Balıkesir ekonomisin şap hastalığı yüzünden yıllık ekonomik kaybı ne kadardır? Balıkesir`de şap hastalığı için bir eylem planınız bulunmakta mıdır? Bu plana göre hedefleriniz nelerdir? Hedeflerin ne kadarı gerçekleşmiştir? Son 3 yıldır şap hastalığı yüzünden ekonomik kayba uğrayan kaç besicimiz maddi olarak desteklenmiştir? 2013 yılı içerisinde bu hastalık yüzünden mağdur olan besicilerin mağduriyetlerini gidermek için planınız var mı? Şap hastalığı nedeniyle zarara uğrayan besicilerin kredi ödemelerinde kolaylık sağlamayı planlıyor musunuz?" sorularını yöneltti.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı